Bistandslandet – sagen om kontanthjælp

4 unge mænd har begået en lille dokumentar om det danske kontanthjælpssystem. Der er mange ting man kan diskutere i filmen og særligt i dens måde at fremstille/vinkle historien. For det første deres udgangspunkt, 4 hovedpunkter, om at Danmark er et sted:

– hvor man ikke behøver at arbejde
– hvor unge mennesker frit kan nyde at være unge (og ikke arbejde)
– hvor man har forståelse for at man ikke gider arbejde
– hvor penge hver måned kommer dumpende på magisk vis

Dertil kan også nævnes deres inddragelse af Helle Thorning-Schmidts møde med skuespilleren Sarah Jessica Parker Det er selvfølgelig alt sammen en del af en dramaturgisk fremstilling – at sætte tingene på spidsen. Det ville nok ikke være svært for mange folkeskoleelever at lave en lille ideologianalyse af dokumentaren. Men lad de elementer ligge. Deres hovedpointe, som selvfølgelig hænger sammen med de 4 førnævnte punkter ovenfor, er:

  • at det er for nemt at få kontanthjælp i Danmark

Først nogle enkelte forbehold. Vi ved som seere ikke hvad de har valgt at udelade – altså hvad fortæller de os og hvad fortæller de os ikke? Men lad nu også det ligge for det har vi reelt ikke mulighed for at forholde os til. Så lad os tage fat i deres hovedpointe og på deres præmis: Det er for nemt at få kontanthjælp.

 

Historien om Jens Ulrik – hvad ved vi?

Jens Ulrik (JU) er altså en ung mand, 23 år. Han har en bachelor i kommunikation fra RUC. Han fremstiller sig selv som havende en drøm om at arbejde med film og medier. Det er der mange der har drømmer om. Han nævner at han eventuelt søger ind på RUC året efter – med andre ord giver han udtryk for at kunne komme videre i systemet. Og måske giver han også indtryk af at kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet?

Hvorfor er der så ikke flere krav til JU? For det første så ser vi ikke hvad der sker videre i systemet. Han trækker sig selv ud af systemet, da testperioden på de 3 måneder er overstået. Hvis vi kigger på hvordan systemet fungerer, så øges kravene til kontant – ganske kort efter JU stopper i systemet. Reglerne lyder som følgende:

senest 13 uger efter du er tilmeldt som kontanthjælpsmodtager, skal du i aktivering.

Alternativet til aktivering er uddannelse, hvilket jo netop var det JU fremførte at han ville gøre. Men hvis han ikke påbegynder en uddannelse, vil han altså blive pålagt aktivering. Hvad det så ville betyde går dokumentaristerne desværre ikke videre med, hvilket ellers også kunne have været interessant. Man kan selvfølgelig diskutere grænsen for hvornår aktiveringen skal starte og 13 uger er måske lang tid.

Dokumentaristerne har også et ekstrabelæg for deres historie om det dysfunktionelle danske kontanthjælpssystem. De har fundet en fin anekdote frem om mr. X. Mr. X’s historie minder lidt om den såkaldte dovne-Roberts historie og derved bestyrkes historien om et system, der er nemt at udnytte ved brug af disse to anekdoter. Stærk dokumentation. Dette bliver dog også bestyrket med flere anekdoter fra jeg citerer: “venner og bekendte” (hvem er disse menneskers venner og bekendte?)

 

JU har en plan

Men for at vende tilbage til JU’s situation, så er det, ud fra den historie som dokumentaristerne fortæller, kritisabelt at der ikke stilles flere krav til ham. Den simple årsag til at der alligevel ikke stilles flere krav, er måske at systemet (eller rettere de enkelte sagsbehandlere) forventer at JU ikke er en der vil blive i systemet særligt længe. Han har selv lagt nogle deadlines frem – 3 måneder for dokumentar-perioden (skulle vel i historien bruges til en ansøgning i forbindelse med drømmen om at arbejde med film og medie) og for en eventuelt genoptagelse af uddannelse (vel en kandidatuddannelse på RUC). Spørgsmålet er så om man synes det er rimeligt at en person som JU, der fuldtid forsøger at nå sin drøm, udnytter/bruger systemet i en kortere periode. Den ene sagsbehandler man møder i dokumentaren virker ikke til at have et større problem med det. Og det er vel noget der er værd at diskutere.

Men kan man sammenligne JU’s situation med Roberts og Mr. X’s. Nej ikke ud fra den empiri vi er stillet til rådighed. Hvis vi om nogle år stadig ville se JU i den situation, så ja. Robert og Mr. X virker ikke til at have en større forkromet plan. Men måske havde de engang.

 

Hvad så nu?

Ud fra dokumentaristernes historie er der umiddelbart to overordnede alternativer (med forskellige nuancer indunder)

  • staten skal overvåge/kontrollere kontanthjælpsmodtagere
  • afskaffelse af kontanthjælp

Altså enten mere kontrol fra myndighedernes side om hvem og hvad man er for en. Eller simpelthen at fjerne den nuværende kontanthjælp (der kunne laves alternativer – LA foreslår et lånesystem). At fjerne kontanthjælpen er nok ikke helt oplagt. Som dokumentaristerne også selv gør rede for, er der mennesker der faktisk kunne have brug for hjælpen. Det andet alternativ er heller ikke helt uproblematisk. Skal der mere dyneløfteri til? Der er allerede en kontrolmekanisme i systemet til at undersøge for social bedrag mv. DR kører i øjeblikket en serie om dette. Der har været heftige debatter omkring at systemet opfordrer til at borgere skal anmelde hinanden, hvis man har mistanke om socialt bedrageri. Jeg vil ikke her bevæge ud i den debat eller om hvorvidt kontanthjælpen skal fjernes. Jeg vil blot konstantere at timingen er perfekt. Kontanthjælpen skal reformere snart. Det har regeringen allerede bebudet og dokumentaren bliver således et partsindlæg i denne proces.

Udgifterne til kontanthjælp er høje – for høje. Og der er folk i systemet, der reelt ikke er berettiget til kontanthjælp. Men hvad er det i virkeligheden, der bliver dokumenteret i dokumentaren. Er det systemets fallit eller er det almindelige danskeres moralske forfald? Måske er det begge dele? Det afhænger måske af hvilket menneskesyn man har?

Reklamer

~ af sorensvendsen på februar 21, 2013.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: