Ringen der havde magt over dem alle

Siden debatten om en eventuel betalingsring for alvor begyndte at rulle under valgkampen i september har emnet været et af de mere problematiske temaer for den nuværende regering. Og det er det formentlig ikke færdigt med at være – årets Blæksprutten og Cirkusrevy har således fået godt og solidt materiale.

Problemet er langt hen ad vejen selvforskyldt. For det første var det en dum idé at kalde det en betalingsring – alternativet der senere opstod, trængselsring, er et langt bedre forslag. For det andet virker det heller ikke til at forslaget var særligt gennemtænkt. Et problem der har kendetegnet den nuværende regering på en række andre punkter. Generelt har S og SF’s plan Fair Løsning været en eklatant fiasko. Jeg vil dog ikke stemme med i koret, der har råbt op om løftebrud, da S og SF netop ikke har haft et flertal selv og netop skal forholde sig til en tredje aktør i regeringen, de Radikale. Det er ganske naturligt at flere af de politikker det enkelte parti gerne ville haft gennemført, ikke kan blive til noget på baggrund af de parlamentariske forhold. Noget andet er dog hvordan partiet/partierne så vælger at håndtere situationen. Og i den sammenhæng har S og SF langt hen ad vejen ikke ageret særligt professionelt. Og i dag kulminerede det så med at den højt profileret trængselsring formentligt ikke bliver til noget – på trods af gentagne forsikringer om at den nok skulle komme.

Men det har åbenbart gjort for ondt på S. Baglandet støtter ikke længere op. Den lokale LO-fagforening meldte sig i koret af kritikere, socialdemokratiske kommuner havde gjort det længe og generelle meningsundersøgelser viste at mange borgere (både generelt i Danmark og lokalt i og omkring København) var og er imod ringen.

En undersøgelse offentliggjort netop i dag (d. 21.2.2012) viste en alvorlig tilbagegang for socialdemokraterne i en lang række kommuner der formentlig ville blive berørt af ringen (se kortet), hvilket allerede blev indikeret ved meningsundersøgelser under valgkampen.

Kort over udviklingen for Socialdemokraterne fra 2007-2011

Som det fremgår af kortet oplevede S netop en markant tilbagegang i en mange af pendler-kommunerne. Og deriblandt flere af de socialdemokratiske kommuner der undervejs i forløbet har gjort oprør mod ringen. Et kommunevalg er ‘kun’ lidt over 1 år væk. Og der er ‘kun’ 3 år til et nyt folketingsvalg.

Men det var sandsynligvis ikke kun frygten delvis negative røster i nogle meningsmålinger der gjorde udslaget. En væsentlig faktor i forbindelse med udviklingen har været medierne. Således er det i høj grad medierne – over en bred kam – der har svunget taktstokken med kritikken. I sådan en grad at man nærmest med Per Meilstrups – fra Mandag Morgen – ord kan kalde modstanden for et falsk oprør (har desuden uddybet om mediernes rolle – del 2 og 3). Meningsundersøgelserne viste netop også at mange støttede forslaget. Og hvis regeringer altid skal lade sig diktere af sådanne stilbilleder af befolkningens holdninger er det jo nærmest umuligt at lave upopulære men nødvendige beslutninger. Det er selvsagt et almindeligt kritikpunkt af den postmoderne politiske virkelighed.  Men medierne har i den grad i denne sag formået at sætte dagsordenen omkring betalingsringen og det har sjældent været med det positive fokus. Følelserne og de mulige ‘worst case scenarios’ fik overtaget. Og det på trods af en forholdsvis bred front af trafikforskere, der ønsker tiltag mod trængslen og at miljøorganisationer også markerede at ringen ville have nævneværdig positiv effekt for luftmiljøet i København.

Det er dog formentligt medierne, kommunerne og vælgerne, der udgør delforklaringer på hvorfor statsministeren har ændret holdning. Hun var fanget af hendes eget og SF og S’s ubeslutsomhed.

Hvad skulle de have gjort?

I det klare lys skulle de have haft fremlagt et egentlig forslag og lade debatten løbe i forbindelse med en egentlig lovgivningsproces. Lade der være plads til en debat og lade forløbet kører under de faste rammer som en lovgivningsproces har. I stedet for fik det forestillet forslag lov til at eksplodere i hænderne på regeringen. Medierne satte pladen fast i den samme rille og lod følelserne vinde over fornuften. Regeringen blev ved med at undlade at diskutere konkrete elementer med begrundelsen at de ikke havde noget konkret endnu. Og det var netop problemet, at en masse konkrete, men usikre elementer, kom til at styre debatten. Helle Thorning-Schmidt og co. lod sig skræmme af debatten i efteråret og blev forsigtige. Debatten blev mere og mere kritisk og i sidste ende er Thorning-Schmidt der ladet sig skræmme til at tage forslaget helt af dagsordenen. For det er reelt det der er sket. Hun er blevet rystet – af oprøret internt i partiet, af mediernes vinkel og af modstanden blandt befolkningen. Kommunerne advarede om at det kunne blive en lignende sag som indvandringspolitikken var i 90’erne, hvor Poul Nyrup Rasmussen ikke ville høre på omegnskommunerne om problemer ved integrationen. Men det tidligt i regeringsforløbet at blive så rystet. Og spørgsmålet er om dette er indikator på regeringens styrke eller svaghed. Er det omstillingsparathed eller usikkerhed? Meget tyder umiddelbart på det andet.

Personligt så jeg hellere at denne løsning var blevet gennemført, med det fokus på at den skulle udfases, når en acceptabel og stabil GPS-løsning ville være klar. Omvendt kan det argumenteres for at der pt. ikke er alvorlige problemer med den umiddelbare trængselsudvikling pga. den fortsatte pressede økonomiske situation. Trængslen har netop været faldende siden 2008, da finanskrisen indtræf. Og der er ikke tegn på en nært forekommende større opsving, der kan give danskerne og særligt dem i pendlerkommunerne, lyst til at køre mere i bil.

Nu bliver det spændende at se hvad den ‘gode løsning’ er. Forelydender tyder på, at det bliver en kommision med et meget konkret formål og tidshorisont, der skal undersøge mulighederne for at bekæmpe og forebygge trængselsproblemerne. Og hvilke løsninger kunne det så blive som kommisionen anbefaler. Ja det kunne måske være en trængselsring, fordi de har jo rimeligt gode erfaringer med det i andre byer. Men det kan også være at de anbefaler alternative løsninger – flyt erhvervslivet ud af København? GPS-løsningen? ITS? mv. Men ringen er endnu ikke stendød og problemet trængsel, som regeringen netop har gjort så meget ud af, er stadig et problem den skal forholde sig til.

Reklamer

~ af sorensvendsen på februar 21, 2012.

En kommentar to “Ringen der havde magt over dem alle”

 1. An impressive share, I simply given this onto a colleague who had
  previously been performing a minor analysis during this. And hubby actually bought me
  breakfast due to the fact I uncovered it for him.. smile.
  So well then, i’ll reword that: Thnx for that treat!
  But yeah Thnkx for spending any time go over this, I believe strongly regarding this and
  adore reading regarding this topic. When you can, because you become expertise,
  do you mind updating your site with an increase of details?
  It’s actually highly a good choice for me. Big thumb up due to this article!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: