Det digitale bibliotek

I dagens Politiken læste jeg en fantastisk ny(?)hed, jeg havde i hvert fald ikke hørt om det før. Det handler om at Unesco har lavet en internetdatabase med scanninger af blandt andet originalskrifter fra hele Verden. World Digital Library hedder databasen og indeholder skrivende stund 1170 enkeltestående skrifter og andre kulturskatte, lige fra oldgamle malerier til film-optagelser, fra Nord- og Sydamerika, Europa, Mellemøsten, Afrika, Midt-, Syd- og Østasien, samt Oceanien og Australien gennem godt 10.000 år. Og til hver af ‘skattene’ er der tilføjet en forholdsvis rig information om den historiske kontekst. Det eneste der måske mangler er, så vidt jeg kan se, at de forskellige tekster bliver gjort mere tilgængelige ved oversættelser, hvilket selvsagt kræver et meget omfattende arbejde. Og selvfølgelig at det bliver yderligere i en meget omfattende grad udvidet. Og for mit vedkommende, som interesseret i antik historie, kunne den første kategori 8.000 f.vt. – 499 e.v.t godt deles op i flere perioder.

Om få dage bliver det muligt at læse en af verdens ældste romaner, den japanske ’Fortællingen om Genji’ fra omkring år 1000, på nettet.

Samtidig får interesserede over hele verden via et klik på computeren adgang til et 8.000 år gammelt maleri, der befinder sig i Sydafrika, eller høre en optagelse med en tidligere slave.

Det er muligt takket være Unescos nye digitale bibliotek, der blev lanceret i går i Paris med det amerikanske nationalbibliotek, Library of Congress, som motor.(fra Politiken)

untitled4

I sandheden et spændende projekt.

Se i øvrigt dette TED-foredrag om netop ideen om gratis digitale biblioteker:
Brewster Kahle: A digital library, free to the world

~ af sorensvendsen på april 22, 2009.

3 kommentarer to “Det digitale bibliotek”

 1. Umiddelbart får jeg altid lyst til at hoppe op og ned af begejstring ved tanken om frit tilgængelig og gratis information til alle. 🙂 – men så melder bekymringerne sig… Hvad med rettighedsindehavernes løn?
  Eller endnu værre – hvad med risikoen for at fx Google sætter sig på alle netrettigheder (de er jo inde på bibliotekstanken) for så at bestemme sig for at nægte visse grupper/befolkninger adgang lige som de tidligere har gjort i samarbejde med fx Kinas regering?

  Så, uanset hvor begejstret jeg er, så er jeg det nok med en smule tilbageholdende paranoia. 😉

  • Hej Harning

   I så fald at der bliver udviklet et system skal der nok blive udviklet et lønsystem der skal sikre rettighedsindehaveren får sin løn.
   Men derudover når vi har at gøre med værker (bøger) der er over en vis alder, så er produktet med mindre særregler gælder i princippet frit tilgængeligt for alle.

   Internet Archive og Gutenberg er to internet-organisationer der har specialiseret sig i de bøger der ikke længere er rettighedsbeskyttet.

   Det er selvfølgelig mere kompliceret med moderne produkter.

   Angående sådan noget med Kina, kan enhver nation jo altid (tror jeg!) vælge om den vil spærre for hjemmesider eller ej.

 2. Et par meget korte kommentarer:

  – At udvikle et lønsystem synes ikke at være helt lige til j.f fx
  dette

  – Kina er et eksempel Danmark et andet hvor myndigheder har besluttet at nægte befolkningen adgang til bestemte netsites j.f. spærringen af Pirate Bay

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: