Antikke evner

Med alle vores evner forsøger vi at forstå hvad vores forfædre var i stand til og hvordan de var det. DR2 har på det seneste haft et par programmer der har haft interesse for sådanne overvejelser, senest med tema-tirsdag om solformørkelse og måneformørkelse. Deriblandt var forskning omkring ‘Stonehenge’ og hvorledes dets byggeri kan tænkes ind i en kontekst af astronomisk indsigt og ligeledes en dansk astronoms hypotese om, at de danske gravhøje er blevet bygget efter astronomiske pejlemærker. Noget der ville kræve at vores danske forfædre havde en væsentlig indsigt i de forskellige astronomiske mønstre, såsom nymåne, fuldmåne, måneformørkelser mv. De to førstnævnte er hyppige hændelser på en nattehimmel og derfor er det da heller ikke usandsynligt at fortidens mennesker har kunne skabe sig en ide over et system. Vi ved under alle omstændigheder at babylonerne, egypterne og efterfølgende grækerne havde opbygget et rimeligt komplekst system for at forstå ‘himmellegemernes baner’. Men nu er det noget andet der spøger. Et fund der har spøget før i forståelsen af den antikke verden.

Antikythera mekanismen

Der er tale om en mekanisk regnemaskine. Et ur der har været bygget for at redegøre for forholdene omkring ‘himmellegemernes baner’. Formentligt konstrueret ca. 150-100 fvt. er dette urværk et fantastisk eksempel på det antikke grækenlands teknologiske evner. Den blev fundet i 1901 i et skibsvrag. Og har reelt siden da vækket stor interesse blandt arkæologer og historikere. Hvad var det reelt blevet brugt til? For godt 2 år siden fremlagde en forskergruppe deres teori i Nature (2006 november-udgaven). Jeg har egentlig ødelagt spændingen allerede. Teorien gik ud på at Antikythera mekanismen var blevet designet til at ‘holde styr’ på solen og månen bevægelse over himmelen. Men det var sådan set allerede etableret at mekanismen har været i stand til. Det nye bestod i at den også havde et overblik over de 5 planeter, som grækerne forestillede sig, hvilket er mere krævende, ikke pga. den relative størelse på nattehimlen, men pga. bevægelsesmønstret for planeterne der er væsentligt forskelligt fra både solen og månen, som endvidere er mere periodisk end planeterne.

Nu argumenterer forsker-teamet for yderligere ‘evner’. Urværket har formentligt også været brugt til at kombinere forskellige kalendre. I det samtidige Grækenland fandtes der ikke en enkelt samlende kalender, men derimod brugte forskellige dele af landet forskellige kalendre, og ligeledes havde de forskelige naboer og andre handelspartnere også forskellige kalendersystemer. Dertil har den også haft et overblik over tidspunktet for de panhellenistiske lege, bedre kendt som Olympiaden. Mekanismen har rykket ved de forestillinger historikere har gjort sig om de antikke grækeres viden og evne til at skabe sådanne mekaniske instrumenter.

New Scientist har uploadet en lille video der viser den formodede rekonstruktionen af Antikythera-mekanismen.

Videre læsning:
The Antikythera Mechanism Research Project

Antikythera Mechanism: Scientists Crack Secrets Of 2,000-year-old Astronomical Computer

Archimedes and the 2000-year-old computer

~ af sorensvendsen på december 18, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: