Kirke og stat


Forleden gik det op for mig at vi samtidig med det næste Europaparlementsvalg skal stemme om kønslighed i kongehuset. Men hvad der samtidig gik op for mig var at vi ikke skulle stemme om religionslighed(-frihed), hverken for kongehuset eller for den almindelige danske borger. En række partier har ellers foreslået at der skal være religionsfrihed i kongehuset. Liberal Alliance, de Radikale og Enhedslisten står bag forslaget, som jeg må sige at jeg støtter. Selvfølgelig er Dansk Folkeparti og de Konservative ikke særligt positive over for tanken. Som Henriette Kjær ifølge dagens MetroXpress ytre det: “Vi synes, at det er meget vigtigt, at man er medlem af den evangelisk-lutherske kirke, så det kunne vi ikke drømme om skulle blive fjernet.” Det må man sige er et tungt argument, der må overbevise de fleste mennesker.

Kristeligt Dagblads lederskribent, Jakob Holm, har følgende mening om religionsfriheden i kongehuset

“Nu er katten ude af sækken, og med tidens omsiggribende, historieløse rettighedstænkning vil kravet givetvis vinde flere og flere fortalere,” skriver han og fortsætter: “Hvis Danmarks fremtidige monarker tilbydes religionsfrihed, vil kongehuset gå en uvis skæbne i møde. Det står selvfølgelig kronprins Frederik frit for en gang i fremtiden at blive scientolog eller buddhist, men hvis han gør, bør han samtidig overveje at abdicere fra rollen som nationalt samlingpunkt.”

Det står måske så slemt til i Danmark, at befolkningen vil føle sig truffet på sin et eller andet over at have en buddhistisk monark i steden for en protestantisk. De danske biskopper er selvfølgelig heller ikke særligt begrejstrede for forslaget.

Det ender formentligt med at vi får ligestilling mellem kønnene i kongehuset, hvilket jo egentlig også er fint nok, så længe at flertallet har tænkt sig at bevare kongehuset. Men vi kommer nok til at kigge langt efter en adskillelse af kirken og staten både i kongehuset og i samfundet som helhed. Og det på trods at vi med ændringen i Tronfølgeloven reelt set har at gøre med en Grundlovsændring. Og sådanne ændringer er ikke noget der bliver foretaget tit. Så perspektiverne for en adskillelse af staten og kirken ser ud til at være langvarige. Ikke noget religionsneutralt folketing, eller kongehus.

Men vi kunne måske også prøve at lave lidt larm omkring det. Og det vil derved være en opfordring til store og små, og lidt af hvert. Og hvad siger SF og Socialdemokraterne i denne sag? Jeg forventer ikke det store af det voksne “liberale” Venstre!

Støt eventuelt adskil.dk, Adskil kirke og stat (Kan jeg finde 5.000.000 mennesker der…) og Adskil kirke og stat.

Update: SF: Adskil kirke og stat

~ af sorensvendsen på oktober 17, 2008.

3 kommentarer to “Kirke og stat”

  1. Selvfølgelig skal vi have adskilt kirke og stat – for kirkens skyld. Den har fortjent bedre end at være reduceret til en statsinstitution, for sådan en bør man ikke være medlem af.

    Men vi skal også have afskaffet kongehuset. Det kan være udmærket, hvis der sidder et begavet menneske på tronen, og det menneske har noget begavet at beskæftige sig med. Det mangler i den unge generation. Vi betaler en fyrstelig gage, og for et par småborgere for pengene.

    Derfor vil jeg anbefale at stemme nej til ændringen af tronfølgereglerne, også hvis nogen vil hægte religionsfrihed for kongehuset på. Kongehuset skal ikke moderniseres – det skal afskaffes.

  2. “Derfor vil jeg anbefale at stemme nej til ændringen af tronfølgereglerne, også hvis nogen vil hægte religionsfrihed for kongehuset på. Kongehuset skal ikke moderniseres – det skal afskaffes.”

    – haha ja det kan man selvfølgelig også mene. Min formodning er bare at der er større chance for at den danske befolkning vil støtte et forslag om skille kirke og stat end at afskaffe monarkiet.

  3. […] stemme om ligestilling i kongehuset, samtidig med det kommende valg til EU-parlamentet. Jeg tænkte den gang, at (grundlovsændrings-)foreslaget formentligt ville glide fint igennem, men det bliver måske […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: