Dokumentar – (A/)The (His)Story of God

Dokumentaren, The Story of God fra 2005, er en historisk indgangsvinkel til udviklingen af ideerne om guder. Vi bliver taget rundt i de forskellige manifestationer af gudebilleder og religiøse ideer gennem historien af Robert Winston, der selv opfatter sig som jødisk. I første afsnit bliver vi introduceret til foreskellige forestillinger fra tidlige mennesker, der tegnede hulemalerier, over Mayaerne i Mellemamerika og hinduismen og dens tanker om den allestedsværende Brahman og genfødsler og sidst over zoroastrianismens monoteisme. I andet afsnit bliver vi introduceret til tre abrahamiske religioner; jødedommen, kristendommen og islam. De tre religioner har i den grad været med til at forme Mellemøstens, Afrikas, Asiens, Europas og Amerikas (næsten hele verdens) historie og gør det stadig i dag. I sidste afsnit forholder Robert Winston sig til den nyere udvikling i den videnskabelige tilgang til verden og universet og hans personlige forhold om at tro. Mit eget bud er at han efter Richard Dawkins “tros”-skala ville ligge på en 55-65. God fornøjelse

1 af 3

2 af 3

3 af 3

Dokumentaren A History of God fra 2001 er meget bygget op omkring den “shoppende” monoteist Karen Armstrongs bog af samme navn. Igen er der tale om en historisk indgangsvinkel til udviklingen af forestillingen om guder, men mere præcist forholder dokumentaren sig til en indgangsvinkel om hvordan mennesket har udviklet ideen om én gud, med udgangspunkt i Abraham, og har således hovedfokus på de tre monoteistiske religioner vi kalder de ‘store’, fra udviklingen af den jødiske bibel til idag.

Jeg er sådan set ikke fuldt ud enig med den historiske fremstiling og deraf flere af konklusionerne i dokumentarerne, og er selvsagt ikke enig med hverken Robert Winston eller Karen Armstrong i deres tro om det guddommelige. Jeg anser dog udviklingen, der til dels bliver skildret i videoerne ovenfor, fortæller hvordan at denne forestilling om guder er skabt af mennesker, for menneskers skyld og for at forsøge at forklare elementer de ikke følte at de kunne forklare.

~ af sorensvendsen på juni 13, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: