Formidling af videnskab

Videnskab er igen (?) blevet et omdiskuteret emne. I fx USA findes der mennesker der tror at videnskabssamfundet er et samfund der er påvirket af satans finurligheder eller som ligefrem virker på dennes vegne. Flere religiøse grupperinger langer hårde angreb på videnskabelig forskning som fx stamcelle-forskning. Og ligeledes er der også væsentlige grupperinger der ligger vægt på det man kalder ‘Intelligent Design’. Det der ligger bagved dette er tanken om at verden, som vi kender den har haft en intelligent designer; altså en gud. Det er kort fortalt en kreationistisk gruppe. Og kreationistiske grupperinger har en væsentlig indflydelse indenfor specielt kristendommen og islam, hvor specielt et videnskabelig emne er under angreb.

Evolution

Et af de væsentligste emner de forskellige kreationistiske bevægelser kæmper imod er evolutionslæren. Læren om hvordan livet har udviklet sig fra simple former til det dyreliv vi kender idag; læren om hvordan naturlig selektion og tilfældige mutationer har skabt den verden vi kender i dag. Jeg er på ingen måde helt sikker på at jeg forstår alle elementer af evolutionen, men mener at jeg har en rimelig forståelse af de grundlæggende elementer. Og det giver for mig en forklaring der giver mening på dyre- og plantelivets diversitet. Men det er sådan set ikke mig der skal lave denne forklaring. Det er folk der forsker i det, der skal det. Folk der i sin forskning ikke angriber religioner, men som reelt forsøger at forstå verden og universet bedre. At religionerne føler sig angrebet, siger sådan set mere om religionerne end om videnskaben…

En engelsk undersøgelse viste at en god del af den engelske befolkning ikke mente at evolutionsteorien var rigtig og mente at kreationistiske variationer skulle indgå i skoleskemaet. Sådanne tanker har affødt flere tiltag fra forskellige videnskabsfolk om at forsøge at forklare almindelige misforståelser om evolutionen. I alle omstændigheder er det læsningen værd.

Flere har forsøgt at gøre et større stykke arbejde for at formidle videnskab af forskellige former til offentligheden. Deriblandt kan nævnes Tor Nørretranders, Lone Frank, Richard Dawkins, Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson, Stephen Hawkins, Carl Zimmer. I forbindelse med evolutionen vil jeg først og fremmest anbefale Richard Dawkins og Carl Zimmer af dette lille udvalg. God læsning!

Astrofysiker Neil deGrasse Tyson giver sin mening om at kommunikere videnskab til offentligheden i en podcastPoint of Inquiry. Om at fortælle hvad der foregår i den videnskabelige udvikling og forholdene mellem den videnskabelige gruppe og religiøse grupper. Det er værd en lytter!

God fornøjelse

~ af sorensvendsen på april 19, 2008.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: